U okviru Inicijative za socijalnu terapiju i zdravstvenu pedagogiju „Vidar”, a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se svake godine obilježava 2. travnja, u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, od 31.3. do 2.4. 2023. godine,  održana je konferencija na temu: “Istraživanje dijagnoze autizma te duševni i duhovni preduvjeti za utjelovljenje”.

Ova konferencija nastala je kao sljedeći korak nakon inicijalnog, umjetničko – terapijskog rada s korisnicima Udruge za autizam „Pogled“ iz Nedelišća.
Točnije, tijekom rujna 2022. godine, umjetnička skupina sastavljena od euritmista, umjetnika govora i glazbenika susrela se s korisnicima Udruge za autizam „Pogled” s namjerom da se zajednički uprizori prigodni umjetnički narativ.
Uprizoreni igrokaz, pored toga što je bio uspješno prikazan u Centru dr. Rudolfa Steinera u okviru manifestacije “U susret Miholju”, imao je za cilj stvoriti umjetničko-terapijsko okruženje u okviru kojeg se svaki sudionik mogao izraziti prema slici i prilici prauzora ljudskoga bića.

Naime, način na koji se krećemo, oblikujemo govor i doživljavamo glazbene tonove postaje oslobađajući ako smo u stanju kroz dotični izražaj, odnosno percepciju, doći do izvora stvaralačkih snaga od kojih smo i postali. Ovako vođen umjetnički proces iscjeljujući je sam po sebi bez obzira na naše početne izražajne mogućnosti i konstitucijska ograničenja.

Nakon predstave je u razgovoru s roditeljima korisnika izražena želja za organiziranim skupom na kojem bi zainteresirani mogli i s medicinske strane čuti o stvaralačkim snagama i prauzoru čovjekova bića u vezi s autističnom konstitucijom.
Iz tog smo razloga na navedenu konferenciju pozvali kao gosta predavača dr. med. Jamesa Dysona (Engleska), uvaženog i iskusnog međunarodnog stručnjaka na polju antropozofske medicine i rada u socijalno – terapijskom i zdravstveno-pedagoškom kontekstu.

Tijekom konferencije održana su sljedeća predavanja:

  • „Problematični aspekti svojstveni trenutnoj upotrebi dijagnoze autizma”
  • „Konture polariteta volje i osjetilne percepcije te kako njihovo međudjelovanje doprinosi općem dječjem razvoju“
  • „Uvođenje koncepta neurodiverziteta te mogućnost nastajanja autističnih i drugih obilježja” 
  • „Nastavak na temu i pregled Steinerovog opisa dvanaest osjetila i sedam životnih procesa u širem razvojnom kontekstu”
  • „Istraživanje pripadajućih duhovnih, socijalnih i relacijskih izazova te izazova utjelovljenja”
  • „Razumijevanje trendova u suvremenom društvu – inkluzivnost i alternative”

Učesnici konferencije mogli su sudjelovati i na euritmijskim radionicama koje su vodile umjetničke i zdravstvene euritmistice Eva Maria Rascher (Engleska) i Enita Nurkić (Split, Hrvatska). Nadopunjujući se na zadanu tematiku, euritmistice su ponudile terapijski i umjetnički sadržaj uz asistenciju korepetitorice na klaviru Bonite Cohen (Engleska) i dramskog umjetnika Danijela Grčevića (Irska). To iskustvo je omogućilo produbljivanje uvida postignutih tijekom predavanja te uživljavanje u izazove autistične konstitucije uz praktične primjere kako se oni mogu ublažiti.

Predavanja dr. Jamesa Dysona imala su prvenstveno za cilj razjasniti „sive zone” pri dijagnosticiranju autizma te nakon toga elaborirati na kompleksnu Steinerovu sliku čovjekove konstitucije koja pretpostavlja dvanaest osjetila i sedam životnih procesa.
Takva slika čovjeka, osim što je jedna od polaznih točki za antropozofsku medicinu, omogućava razumijevanje i primjenu tzv. „konstitucijskih lijekova” te umjetničko – terapijske zahvate u svrhu integracije viših (duhovnih ili kognitivnih) i nižih (tjelesnih) osjetila.

U drugom dijelu konferencijskog rada bavili smo se studijem slučajeva te razumijevanjem pitanja ispravne prehrane za osobe sa obilježjima autizma. U tom smislu naglašena je važnost postojanja i razvijanja biodinamičke poljoprivrede u regiji i šire.

Na samom kraju kroz živi dijalog promatrali smo obiteljske konstelacije u okviru kojih odrasta osoba sa autizmom te trendove u suvremenom društvu koji na neki način rezoniraju s fenomenom porasta broja osoba s autizmom.

Sudeći po povratnim informacijama te završnim riječima sudionika, predavača i voditelja radionica, cjelokupni konferencijski sadržaj bio je jasan, cjelovit te onaj koji daje konkretne naputke za rad u praksi.

Sudionici – mahom waldorfski pedagozi, liječnici, socijalni pedagozi i roditelji iz Slovenije, Srbije i Hrvatske te dvoje gostiju iz Camphillske zajednice za osobe s teškoćama iz Brazila i Kenije – izrazili su želju da se rad nastavi u sličnom formatu i iduće godine

.