S ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela, Ujedinjeni narodi su 2017. godine, 20. svibanj proglasili Svjetskim danom pčela. Inicijativu za proglašenjem ovog dana pokrenula je Republika Slovenija.

Pčele su izvanredna stvorenja koja imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi i očuvanju okoliša. Njihov rad i prisutnost ne samo da osiguravaju oprašivanje biljaka, već imaju i mnoge druge ekološke i biodinamičke prednosti. Prema procjenama, oko 80% cvjetnica ovisi o oprašivanju putem insekata, a pčele su najvažniji oprašivači u mnogim ekosustavima.

U biodinamičkoj poljoprivredi pčele imaju središnju ulogu jer su ključne za postizanje uravnoteženog i zdravog ekosustava. Biodinamički pristup poštuje prirodne ritmove i cikluse prirode, a pčele su integralni dio ovog sustava. Ovakva vrsta poljoprivrede potiče očuvanje prirodnih staništa za pčele – cvjetne livade, šume i druge prirodne površine bogate raznolikim biljkama. Takvi stanišni uvjeti osiguravaju im dostupnost različitih izvora hrane i omogućuju da obavljaju svoju vitalnu ulogu u oprašivanju biljaka.

S biodinamičkom poljoprivredom pčele su povezane i zbog njihovog utjecaja na kvalitetu tla. Poznato je da se u biodinamičkom načinu proizvodnje koriste razni prirodni pripravci i čajevi koji podržavaju život tla. Međutim, pčele također imaju važnu ulogu jer sudjeluju u razgradnji organske tvari, poboljšanju strukture tla i obogaćivanju tla humusom. Njihove aktivnosti doprinose stvaranju plodnog tla i održavanju vitalnosti cijelog ekosustava.

Pčele su izuzetno važne za očuvanje okoliša i biodinamičke ravnoteže. Njihova uloga u oprašivanju biljaka, očuvanju bioraznolikosti, poboljšanju kvalitete tla i održivom uzgoju hrane ne može se prenaglasiti. U biodinamičkoj poljoprivredi, pčele su priznate kao dragocjeni saveznici te se nastoje promicati prakse koje podržavaju njihovo stanište i zdravlje. Kroz razumijevanje i podršku pčelama, možemo stvoriti uravnotežene ekosustave koji podupiru održivost našeg okoliša i budućnost generacija koje dolaze.

ČUVAJMO PČELE!