Dan bioraznolikosti je globalni događaj koji se obilježava 22. svibnja svake godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti na našem planetu. Proglašen je od strane Ujedinjenih naroda kako bi se skrenula pažnja na sve veće izazove s kojima se suočava naša bioraznolikost i potaknule akcije za njeno očuvanje.

Bioraznolikost je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja ekosustava i pružanje brojnih ekonomskih, socijalnih i kulturnih koristi ljudima. Međutim, zbog ljudskih aktivnosti kao što su krčenje šuma, onečišćenje, klimatskih promjena i neodržive poljoprivrede, bioraznolikost se suočava s ozbiljnim prijetnjama. Iz tog razloga, obilježavanjem ovog dana, stvaraju se prilike poduzimanja raznih aktivnosti i inicijativa za očuvanje i obnovu bioraznolikosti. Osim individualnih akcija, na poduzimanje konkretnih koraka za zaštitu i obnovu prirodnih staništa, održivost u korištenju resursa, smanjenju onečišćenja i klimatskih promjena može se  potaknuti čitava zajednica. Očuvanje flore i faune, nije samo moralna obveza prema drugim živim bićima na planetu, već i ključni dio održivog razvoja čovječanstva.

Dan bioraznolikosti je prilika za sve nas da se zapitamo kako možemo doprinijeti njezinu očuvanju u našem svakodnevnom životu. Male promjene u našim navikama, poput smanjenja potrošnje resursa, podrške održivim praksama i zaštiti prirodnih staništa, mogu imati značajan pozitivan utjecaj na očuvanje bioraznolikosti i ekosustava.

Obilježavanjem ovog dana, pruža nam se prilika da se informiramo, inspiriramo i angažiramo u zaštiti prirode i svih njenih čudesnih oblika života.

Svatko od nas može pridonijeti očuvanju bioraznolikosti svojim djelima i svjesnošću o važnosti ove teme.