Biodinamička poljoprivreda se prakticira diljem svijeta, iako njezin obuhvat može varirati od zemlje do zemlje, odnosno regije. Prema trenutno dostupnim podacima, biodinamička poljoprivreda najpopularnija je u Europi.

Među najvećim brojevima farmi s prestižnom DEMETER oznakom na prvom mjestu nalazi se Njemačka, a slijede je Francuska, Italija, Švicarska i Austrija dok je u neeuropskim zemljama najveći broj biodinamičkih gospodarstava (također s DEMETER oznakom) u Aziji (Šri Lanka), Indiji, Turskoj, SAD-u te Africi (Tunis i Egipat).

Slijedom ovih informacija, valja spomenuti i ostale zemlje poput Poljske – kao zemlju s bogatim ruralnim područjima i poljoprivrednom tradicijom, među kojima se nalazi i biodinamička. Možda ne u količinama poput Njemačke ili Francuske, ali i ovdje biodinamičke poljoprivredne prakse sežu daleko u prošlost. Jedna od njih je DEMETER biodinamička farma i zaklada „Juchowo farm“ sa sjedištem u istoimenom mjestu, Juchowo, Poljska. Ideja o stvaranju ovog imanja i zaklade, potaknuta je predavanjima dr. Rudolfa Steinera davne 1924. godine u Koberwitzu. Prema principima biodinamičke poljoprivredne proizvodnje, obrađuje se preko 1.600 ha poljoprivrednog zemljišta, a na samom posjedu nalaze se i razne životinje koje jamče biodinamičko upravljanje imanjem. U svojim aktivnostima, osim navedenog, orijentirani su na zaštitu okoliša, djelovanje kroz razne projekte u suradnji sa školama i fakultetima kojima se potiču i promoviraju održive prakse, znanstvena istraživanja, a od 2018. godine pokrenuli su Odjel za profesionalnu djelatnost osoba s invaliditetom. Na taj se način objedinjuje profesionalni rad, socijalne i rehabilitacijske aktivnosti osoba s invaliditetom kako bi ih se pripremilo za život u otvorenom okruženju.

Priča o biodinamičkoj farmi „Juchowo“ naravno ima još puno zanimljivosti, posebice kako je zapravo nastala, a mi vam donosimo samo neke od detalja. Mi smo imali priliku da nam je osobno ispriča jedan od osnivača farme, ali i predsjednik  Udruge DEMETER Poljska, gosp. Pawel Bietkowski kada je sa svojim suradnicima, u svibnju ove godine posjetio Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Za sve koji žele znati više, pozivamo da ih nađete na web stranici https://www.juchowo.org/ ili pak ih posjetite na samoj farmi.