Danas obilježavamo Međunarodni dan glazbe s ciljem promoviranja glazbene izvrsnosti, umjetničke kreativnosti i zajedništva putem glazbe. Zanimanje za ovo područje rada, vežemo i dr. Rudolfa Steinera.
Poznato je da je dr. Rudolf Steiner djelovao na više područja ljudskih aktivnosti, a jedna od njih je i sama glazba. Razvio je jedinstvenu filozofiju i pristup koji je bio primjenjiv i na glazbu. Vjerovao je da upravo glazba ima duboki duhovni potencijal te da može djelovati kao most između materijalnog i duhovnog svijeta. Isticao je da glazba može potaknuti razvoj duhovnih sposobnosti pojedinca, poboljšati koncentraciju kao i emocionalnu ravnotežu, pogotovo kod djece, te je zbog toga naglašavao važnost glazbene edukacije u školama.
Prema Steineru, svaka nota ima određeno duhovno značenje i kvalitetu i zbog toga je važno da se glazba komponira na način koji odražava harmoničan odnos između tonova. Tonalna umjetnost, prema Steineru, temelji se na ideji da je glazba više od samo estetskog doživljaja, odnosno da ima dublji utjecaj na cjelokupno biće.
Dr. Rudolf Steiner razvio je vlastitu metodu glazbene terapije, odnosno umjetnost izražavanja pokretom, poznatu kao „euritmija“. Euritmija predstavlja kombinaciju plesnih pokreta s glazbom, kako bi se postigla fizička, emocionalna i duhovna ravnoteža pojedinca. Pokreti u euritmiji su precizno koreografirani kako bi odražavali ritam, zvukove, tonove ili emocionalne kvalitete glazbe, govora ili drugih umjetničkih pokreta. Euritmija se koristi i kao oblik terapije, posebice u okviru antropozofskog pristupa medicini.
U skladu s navedenim, prema Steineru, glazba bi trebala inspirirati duhovni rast, promicati unutarnji mir i dublje razumijevanje svijeta.