Na poziv predstavnika škole, u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine, Centar dr. Rudolfa Steinera posjetio je jednu od brojnih waldorfskih škola u Mađarskoj – Világfa Waldorf Iskola: Világfa Waldorf Bálványos, a koja se nalazi u okolici jezera Balaton. Nastavak je to zajedničkog druženja koje je započelo ovogodišnjom biciklijadom „Po pedali – po Steinerovoj ruti“  kada su u cjelodnevni posjet Donjem Kraljevcu i Međimurju došli učenici 8. razreda dviju mađarskih waldorfskih škola – Waldorfska osnovna škola u Szekszárdu i Waldorfska osnovna škola u Balványosu.

Sama škola nalazi se u zgradi čija gradnja datira iz davne 1869. godine, a čiju unutrašnjost krase brojni učenički radovi i drugi zanimljivi sadržaji. Dvorište škole također je uređeno, a obuhvaća vlastiti vrt, školsko igralište te je okruženo šumom koja pruža idealne uvjete za izvođenje nastave izvan učionice tijekom cijele godine. Tijekom našeg posjeta školi, započete su pripreme za nadolazeću školsku godinu, a pohađat će je učenici od 1. do 8. razreda. Svaka učionica je prilagođena prema uzrastu djeteta, počevši od samih boja zidova do ostalih detalja bitnih za waldorfske elemente školovanja. Svaki nastavnik prati djecu osam godina, a škola trenutno zapošljava oko 10tak waldorfskih učitelja kao i vanjskih suradnika. U sklopu škole, nalazi se stolarska radionica gdje učenici već od 5. razreda uče i izrađuju impresivne radove od drva, a neki od njih idu u daljnju prodaju.

Zanimljiva činjenica je da u Mađarskoj djeluje ukupno 48 waldorfskih škola, a od toga je 20tak srednjih i koje broje u prosjeku 15 do 20 učenika po razredu. Takav pristup obrazovanju omogućuje usredotočenost na sve aspekte djetetove ličnosti (tjelesne, intelektualne, emocionalne i duhovne), razvoj slobodne individualnosti, razvoj umjetničkih i kreativnih vještina, duža razdoblja s istim učiteljem što omogućuje kontinuitet i razumijevanje individualnih potreba svakog djeteta, integraciju akademskog i umjetničkog u smislu preplitanja akademskih sadržaja s umjetničkim kako bi se potaknula kreativnost, intelektualni razvoj i emocionalna inteligencija.

U svrhu promocije beneficija koje omogućuje waldorfski sustav obrazovanja, ali i jačanje povezanosti s institucijama koje primjenjuju waldorfske elemente školovanja, Centar dr. Rudolfa Steinera dogovorio je buduću suradnju s Waldorfskom školom Világfa kojima će se ostvariti navedeni ciljevi. Iznimno nas raduje ova međusobna suradnja jer na taj način još više promičemo ostavštinu dr. Rudolfa Steinera, i to ne samo iz područja waldorfske pedagogije već i ostalih njegovih sekcija, a ujedno povezujemo dionike iz raznih institucija iz cijelog svijeta.