U suorganizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera, društvo „DUGA“ za biodinamičko gospodarenje, Čakovec ove je nedjelje, 9. srpnja 2023. godine posjetilo slovenske biodinamičke gospodarstvenike, kao primjere dobrih praksi.

Na samo sat i pol vremena od Čakovca, točnije u srednjem djelu Dravinjske doline, naselju Loče, Slovenija, nalazi se jedinstveni „Zeliščni vrt in kmetija Majnika“ – obiteljsko gospodarstvo koje svoj rad i djelatnost temelji na principima biodinamičke poljoprivrede, a koju je utemeljio dr. Rudolf Steiner. Riječ je o obiteljskom OPG-u koje se više od 10 godina bavi uzgojem preko 160 vrsta bilja, a koje ručno beru, suše i isto tako spremaju. U proizvodnji se vode isključivo načelima biodinamičke poljoprivrede i ne koriste nikakva umjetna gnojiva i škropiva, herbicide niti teške strojeve koji bi uništili tlo, niti bioraznolikost općenito. Tako je ovdje članove društva „DUGA“ dočekala stručna i srdačna Katja Temnik, koja  je uz brojne druge nagrade, 2020. godine u okviru Agrobiznis natječaja, proglašena najboljom poduzetnicom u poljoprivredi. Da je riječ o izuzetno kvalitetnoj biodinamičkoj farmi, govori i podatak o sudjelovanju na dvodnevnoj konferenciji Europske komisije u Bruxellesu, gdje je ispred svog OPG-a, Katja Temnik govorila o održivim prehrambenim sustavima. Poziv na sudjelovanje na navedenoj konferenciji dobilo je samo šest poljoprivrednika Europe koji u svom radu primjenjuju inovativne održive prakse, što dokazuje o kakvom se kvalitetnom proizvođaču ovdje radi. U sklopu posjeta, članove Duge, imali su prilike i isprobati razne zdrave proizvode biodinamičke farme Majnika.

Po završetku obilaska farme Majnika, uslijedio je posjet još jednom značajnom biodinamičkom gospodarstvu  s prestižnom oznakom DEMETER certifikata – „Biodinamična kmetija Černelič u Dečnom selu kod Brežica, Slovenija. Biodinamička kmetija Černelič dva je puta proglašena najboljom na razini EU u različitim kategorijama; kao praksa koja doprinosi svojim načinom proizvodnje pozitivnoj obradi tla (nagrada Rural Inspiration Awards 2020. – najbolji uzor farme u Europi u promicanju biogospodarskih aktivnosti i djelovanja na klimu) i najboljoj poljoprivrednoj praksi. Zvone Černelič, vlasnik navedenog imanja, tako je u poslijepodnevnim satima dočekao 30tak članova društva Duga te im prezentirao svoje imanje za koje kaže da se još davne 2003. godine okrenuo prema ekološkoj poljoprivredi, a od 2010. je u biodinamičkoj na 46 hektara. Prestižnu DEMETER oznaku stekao je 2014. godine. Osim uzgoja povrća i voća prema principima biodinamičke poljoprivrede, u posjedu je oko 50tak goveda koje drži u sustavu krava-tele na više lokacija u brdsko-planinskom području Slovenije.

Ovo jednodnevno studijsko putovanje primjerima dobre prakse održivih poljoprivreda s naglaskom na biodinamičku, bilo je uspješno te je predstavnicima i članovima društva „DUGA“ iz Čakovca, omogućila nove informacije, primjere i iskustva, kao i potencijal za buduću suradnju.