U Čakovcu, 26. rujna 2023. godine, održana je konferencija i potpisivanje pisma namjere koje označava početak procesa osnivanja organskog distrikta na području Međimurske županije. Ova inicijativa označava važan korak prema certificiranju regije kao organskog distrikta, što će otvoriti vrata održivoj poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Međimurska županija, s bogatim iskustvom u postizanju certifikata Green Destinationa, sada se pozicionira kao lider u Hrvatskoj i svjetski prepoznata regija za promicanje održivih praksi. Činjenica da je Međimurska županija pozvana u članstvo svjetske asocijacije Bio District svjedoči o njenom globalnom ugledu i sposobnosti suočavanja s izazovima koji se postavljaju pred održivu poljoprivredu.

U Europi i na području Mediterana već djeluje 63 organska distrikta, dok ih deset trenutno prolazi razvojnu fazu. Uspostava organskog distrikta u Međimurskoj županiji donijet će niz alata koji će pomoći u suočavanju s nepovoljnim učincima klimatskih promjena na zdravlje ljudi, proizvodnju hrane i sigurnost te očuvanje bioraznolikosti. Ova organizacija potaknut će suradnju između javnih tijela, organskih farmi, udruga, sveučilišta, istraživačkih centara i obrazovnih ustanova, te će proizvodi proizašli iz te suradnje postati dio kulturne baštine i lokalnog identiteta.

Iskustva iz drugih organskih distrikta pokazuju visoku učinkovitost u poboljšanju kvalitete života u ruralnim područjima, povećanju mogućnosti zapošljavanja i aktivnom uključivanju mladih u ekološku tranziciju.

Na konferenciji su pismo namjere, uz ravnateljicu Centra dr. Rudolfa Steinera dr. sc. Dijanu Posavec potpisali brojni ključni akteri u ovom projektu, uključujući župana Međimurske županije Matiju Posavca, predstavnike lokalnih akcijskih grupa (LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura-Drava), ravnatelja javne ustanove Međimurska priroda, direktora Turističke zajednice Međimurske županije, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, profesora s Odsjeka za agroekologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predsjednicu Društva za biološko-dinamičko gospodarenje Duga, dekana Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, te goste iz Italije koji su podijelili svoja iskustva i znanje.

Ova inicijativa predstavlja ključni korak prema održivoj budućnosti Međimurske županije, istovremeno promičući suradnju, ekološku osviještenost i ekonomski razvoj u regiji.

Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=mIa1JGiijzM