Zbog važnosti stalnog osvješćivanja o važnosti planina, Ujedinjeni narodi (UN), 2002. godine donijeli su odluku da se svake godine, 11. prosinca obilježava kao  Svjetski dan planina. Ove godine, Svjetski dan planina obilježava se pod temom „Obnavljanje planinskih ekosustava“.

Planine su pod prijetnjom klimatskih promjena, prekomjernog iskorištavanja i kontaminacije, povećavajući rizik za ljude i planet. Planinski ledenjaci se tope brže nego ikad što utječe na zalihe slatkovodne vode, a zajednice koje žive u planinama, često jedne od najsiromašnijih na svijetu, suočavaju se s još većim izazovima preživljavanja.

Strme padine znače da krčenje šuma za poljoprivredu, naselja ili infrastrukturu može uzrokovati eroziju tla i gubitak staništa i bioraznolikosti, što direktno utječe na kvalitetu vode i produktivnosti tla.

Ovo su problemi koji pogađaju sve nas, a na nama je da svojim djelovanjem i aktivnostima smanjimo ugljični dioksid, razumno koristimo prirodne resurse, više se orijentiramo na korištenje obnovljivih izvora energije, te da općenito vodimo brigu o svom planetu.

Da li ste znali?

  • planine predstavljaju dom za 15% svjetske populacije i u njima se nalazi oko polovice žarišta svjetske bioraznolikosti
  • od 20 biljnih vrsta koje opskrbljuju 80% svjetske hrane, 6 je nastalo i diverzificirano u planinama: kukuruz, krumpir, ječam, sirak, rajčice i jabuke
  • onečišćenje (mikroplastika) pronađena je čak i na najvišem vrhu svijeta, Mt. Everestu
  • do 84% endemskih planinskih vrsta u opasnosti je od izumiranja