Goetheanum je arhitektonski remek-djelo smješteno u Dornachu u Švicarskoj. Služi kao centar antropozofskog pokreta, osnovan od strane dr. Rudolfa Steinera. Zgrada nosi ime po Johannu Wolfgangu von Goetheu, njemačkom piscu i filozofu, koji je imao snažan utjecaj na Steinera.

Prvi Goetheanum bio je originalna zgrada koju je dizajnirao dr. Rudolf Steiner kao sjedište antropozofske zajednice. Izgrađen je u razdoblju od 1913. do 1920. godine u Dornachu. Ova zgrada predstavljala je revolucionarni koncept Steinerove arhitekture i bila je vizualno impresivna po svojoj originalnosti.

Goetheanum je bio izgrađen u obliku dvostruke kupole s kompleksnim drvenim konstrukcijama koje su podržavale unutarnje prostore. Zgrada je bila jedinstvena zbog svojih skulpturalnih oblika, što je odražavalo Steinerovu viziju umjetnosti i duhovnosti. Unutrašnjost je bila oslikana freskama i umjetničkim radovima koji su simbolizirali antropozofske ideje.

Osim što je bio arhitektonsko remek-djelo, prvi Goetheanum služio je kao središte za susrete, predavanja, umjetničke izvedbe i različite aktivnosti povezane s antropozofijom. Bio je mjesto okupljanja za proučavanje dr. Rudolfa Steinera, njegovih ideja o duhovnosti, umjetnosti, znanosti te integraciji ljudskog duha s prirodom.

Nažalost, prvi Goetheanum je uništen u požaru 31. prosinca 1922. godine, što je bio veliki gubitak za antropozofsku zajednicu. Nakon tog događaja, Steiner je projektirao i nadzirao izgradnju drugog Goetheanuma, koji je postao poznatija i prepoznatljivija zgrada koja stoji danas kao simbol antropozofije. Ipak, prvi Goetheanum ostaje važan dio povijesti i razvoja antropozofskog pokreta. Drugi Goetheanum se smatra pionirskim primjerom ekspresionističke arhitekture i karakteriziraju ga impresivni, skulpturalni oblici napravljeni uglavnom od betona i drva.

Ove godine obilježavamo 100-tu godišnjicu osnivanja Općeg antropozofskog  društva koje je osnovano na Božić 1923. godine kada je položen novi Kamen Temeljac.