Proteklog vikenda, od 2. do 3. ožujka 2024. godine, na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uspješno je održan dvodnevni Poljoprivredni tečaj dr. Rudolfa Steinera, organiziran od strane Centra dr. Rudolfa Steinera. Ovaj dvodnevni događaj predstavljao je iznimnu priliku za one koji se bave i one koji se žele baviti biodinamičkom agrikulturom da se upuste u dublje razumijevanje pod vodstvom Majde Hriberšek iz Slovenije i ravnateljice Centra, dr. sc. Dijane Posavec.

Majda Hriberšek, stručna voditeljica Udruge za biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje, iznijela je svoje dugogodišnje iskustvo u biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi. Smatra da biodinamički pristup ne predstavlja materijalistički pogled na prirodu, već pruža ravnotežu zemlji. Osim što je aktivna u Udruzi Ajda, Majda se ističe kao predavačica, vođa radionica, instruktorica tečajeva i organizatorica stručnih ekskurzija u području biodinamike. Posebno se brine o promicanju izravne razmjene sjemena i sadnica iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.

Tijekom dvodnevnog Poljoprivrednog tečaja, obrađene su raznovrsne teme koje obuhvaćaju osnove biodinamičke poljoprivredne prakse, njegu voćaka, izradu paste za stabla, kompostiranje, gnojenje, kontrolu štetnika, suzbijanje korova te primjenu biološko-dinamičkih preparata. Sudionici, njih oko 40 iz različitih zemalja, imali su priliku stupiti u interaktivni proces učenja, stvarajući zajedničku platformu za razmjenu znanja i iskustava.

Svoje dugogodišnje biodinamičko poljoprivredno gospodarstvo predstavio je i Zvone Černelić, vlasnik „Kmetije Černelić“ iz Slovenije koji je polaznicima prenio praktična iskustva.

Polaznici su, zahvaljujući ovom tečaju, stekli nužna znanja i vještine potrebne za održavanje biodinamičkih praksi u poljoprivredi. Ovo iskustvo potiče ekološki održiv pristup poljoprivredi, potvrđujući važnost ravnoteže između čovjeka, biljaka i tla. Poljoprivredni tečaj dr. Rudolfa Steinera na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu ostavio je snažan utisak na sve sudionike, pružajući im dublje razumijevanje i motivaciju za primjenu biodinamičkih principa u vlastitoj praksi.

Dojmove sudionika možete pogledati na poveznicama:

  1. dio – https://www.youtube.com/watch?v=Nnu1xwIeJck
  2. dio – https://www.youtube.com/watch?v=Ncz1rU38bxs
  3. dio – https://www.youtube.com/watch?v=7H1Dd-VMcEQ&t=166s
  4. dio – https://www.youtube.com/watch?v=IOMkuNhmNU8