Ravnateljica Centra dr. sc. Dijana Posavec održala je edukativno predavanje na temu “Biodinamička poljoprivreda u u funkciji održive proizvodnje hrane” u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine na Pučkom otvorenom učilištu “Ante Babić” u Umagu.

Tijekom posjeta Umagu, sudjelovala je na 5. Hrvatskom ruralnom parlamentu koji organizira Ministarstvo poljoprivrede (Nacionala mreža Zajedničke poljoprivredne politike, NMZPP) i Hrvatska mreža za ruralni razvoj. Održava se od 21. do 24. travnja 2024. godine, a sudjeluje oko 200 sudionika, predstavnika LAG-ova, organizacija civilnog društva, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i tijela javne uprave, članova Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike te poljoprivrednika.

Cilj ruralnog parlamenta je informirati dionike u ruralnim područjima koje su im mogućnosti za korištenje sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, Europskom ‘Zelenom planu’, Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a do 2040. godine, AKIS-u (Sustavu dijeljenja znanja i inovacija u poljoprivredi), EIP-u (Europskom inovacijskom partnerstvu). Također jedna od tema je i položaj žena u ruralnim krajevima te kako poljoprivrednici mogu udruživanjem konkurirati sve većim zahtjevima tržišta.