Kako se približavamo početku ljetu, tako se i naši vrtovi, farme i poljoprivredna gospodarstva počinju mijenjati.

Vodeći se Sjetvenim priručnikom, možemo odabrati i promijeniti vlastite dnevne izbore kada i kako raditi s biljkama, stvarajući skladnije okruženje za sve što postoji.

Kada pogledamo naše kalendare, vidimo da je u subotu, 11. svibnja, Mjesec dosegao svoju najvišu točku na nebu i sada će se sljedeća dva tjedna Mjesec spuštati u odnosu na južni horizont – kružeći kroz polovicu Zodijaka. Ovaj utjecaj prema dolje (u odnosu na Zemlju) predstavlja nam dobre uvjete za presađivanje, rast korijena i kultivaciju tla budući da se životne energije spuštaju (zadržavaju u tlu i korijenju) umjesto da se penju u grane biljaka, cvijeće i plodove.

Kako se Mjesec danas, u ponedjeljak, 13. svibnja, spušta, potiče nas da brinemo o lisnatim biljkama. U utorak, 14. svibnja, nastavljamo svoj rad s lisnatim usjevima tijekom dana do rane večeri.

Sljedeća dva dana, srijedu, 15. svibnja i četvrtak, 16. svibnja, Mjesec ostaje u znaku Lava. Provedite vrijeme brinući se za plodne biljke. U ovom razdoblju sadite rajčicu, tikvicu, grah i druge plodove.

U petak 17. svibnja nastavite s radom s plodnim biljkama do ranih večernjih sati kada Mjesec prelazi u zemljani znak Djevice. U 15 sati Mjesec doseže svoju najudaljeniju točku od Zemlje u svom ciklusu što općenito nema negativan učinak na rast biljaka. Presađujte i brinite o korijenskim usjevima te radite sa zemljom po potrebi tijekom dana.

Cijeli ovaj vikend, subota 18. svibnja, nedjelja 19. svibnja i ponedjeljak 20. svibnja Mjesec ostaje u zviježđu Djevice pa je ovo odlična prilika za presađivanje presadnica i obradu tla.

U utorak, 21. svibnja, Mjesec ostaje u Djevici do 13 sati kada prelazi u zračni znak Vage. Ovo poslijepodne te u srijedu, 22. svibnja, provedite vrijeme njegujući svoje cvjetnice.

U 12 sati u četvrtak, 23. svibnja, Mjesec prelazi u vodeni znak Škorpiona gdje će ostati do subote. Sljedeća 2 dana, četvrtak i petak, 24. svibnja usredotočite se na lisnato povrće.

U subotu, 25. svibnja u 9 ujutro, Mjesec prelazi u zviježđe Strijelca koje ima afinitet prema Vatri. Tijekom cijelog dana, kao i sutra, u nedjelju, 26. svibnja naklonjeno je plodnim biljkama.

U subotu u 16 sati, Mjesec doseže svoju najnižu točku na nebu, označavajući kraj biodinamičkog vremena presađivanja . Od nedjelje do 7. lipnja, Mjesec će sada biti u usponu, utječući na porast životnih snaga, što ga čini idealnim vremenom za sjeme, žetvu i sakupljanje dijelova biljaka iz zraka.

Kako izgleda primjer biodinamičkog vrta, pogledajte u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=C52iJq8rX14&t=106s