Uoči blagdana Duhova, od 17. do 19. svibnja ove godine , u prostorijama Waldorfske škole u Zagrebu održana je „Međunarodna antropozofska konferencija“ na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici euritmijskog i antropozofskog pokreta iz raznih dijelova svijeta.

Uvodno predavanje konferencije održao je dr. James Dyson na temu: “Antropozofija, usklađivanje karme, suprotstavljanje zlu u svjetlu razumijevanja djela Rudolfa Steinera na Božićnoj konferenciji.” Nakon toga u subotu, 18. svibnja, uslijedila su brojna predavanja koje su održali predstavnici hrvatskog, rumunjskog i irskog Antropozofskog društva: Ratimir Šimetin: “Božićno zasjedanje kao novi blagdan Duhova”, Vlad Popa: “Kako se ja odnosim prema Rudolfu Steineru” te David Fairclough: ”Hibernijske misterije”. U sklopu programa održana je zanimljiva radionica Dunje Balaban, pod nazivom “Rafaelski razgovor”. Riječ je o radionici koja uči i daje smjernice u procesu usklađivanja individualnih mišljenja i impulsa u harmoničnu cjelinu. Proces koji se događa kada udišemo zrak i koji putem naših organa i životnih sila bude „preobražen“ i vraćen natrag u okolinu – sličan se mehanizam kroz aktivno slušanje, događa s našim mislima i osjećajima, tzv. Rafaelski razgovor. Cijeli je događaj zaokružila vježba euritmijskog plesa i pokreta poznate euritmistice i učiteljice euritmije Eve Marie Rascher.

U sklopu održavanja konferencije, u četvrtak, 17. svibnja 2024. godine, ustanovu Centar dr. Rudolfa Steinera i njegovu rodnu kući posjetili su predstavnici antropozofskog društva Rumunjske, gosp. Vlad Popa u društvu socijalne terapeutkinje Core Andronache, Antropozofskog društva Irske, gosp. David Fairclough te terapijska euritmistica Roxanne Leonard te za Vidar incijativu te waldorfski učitelj, gos. Danijel Grčević.

U nedjelju, 19. svibnja, po završetku navedene konferencije, ispred Centra dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica dr.sc. Dijana Posavec, ugostila je međunarodnog stručnjaka na polju antropozofske medicine i rada u socijalno – terapijskom i zdravstveno-pedagoškom kontekstu – dr.med. Jamesa Dyson iz Engleske, socijalne terapeute Dunju i Vladu Balaban te Nadu i Mladena Maljković koji su ujedno jedni od začetnika Waldorfskog pokreta u Hrvatskoj te terapijsku euritmistica iz Berlina, Adelheid Frohlich-Lilja.