U srijedu 12. lipnja 2024. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu održan je Soil Mission Day na kojem je sudjelovala ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera dr. sc. Dijana Posavec.
Organizatori događaja bili su Mađarska agencija za inovacije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Hrvatsko tloznanstveno društvo.
Cilj događaja bio je s jedne strane podijeliti informacije o pozivu “HORIZON-MISS-2024-SOIL-01” u okviru programa Obzor Europa, a s druge strane dati infromacije o profesionalnim načelima u pogledu zdravlja tla i stvaranja živih laboratorija.

Događanje je bilo orgaizirano u sklopu projekta NATIOONS, financiran u okviru poziva HORIZON-MISS-2021-SOIL-02, kojeg koordinira Sveučilište Aarhus (Danska). Projekt djeluje kao glasnik misije tla: dijeli profesionalne i pozivne informacije među nacionalnim i regionalnim dionicima, omogućuje pristup materijalima za izgradnju kapaciteta, pokreće rasprave o najboljim živim laboratorijima za rješavanje regionalnih potreba tla i promiče rano umrežavanje živih laboratorija u prekograničnim područjima.

U sklopu događanja svoja izlaganja održali su: prof. dr. sc. Ivica Kisić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, dekan na temu Stanje, izazovi i opasnosti uzgoja poljoprivrednih kultura na urbanim tlima; Ivan Munjin, nacionalna osoba za kontakt za misije EU-a, AMPEU Uvod u misiju Tlo programa Obzor Europa; Terez Szabó, Mađarska agencija za inovacije Prezentacija novih natječaja za 2024. za misiju Tlo; izv. prof. dr. sc. Vladimir Ivezić, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Popravak degradiranog tla uspostavljanjem konsocijacija šumskog drveća i poljoprivrednih kultura); Dóra Szlatényi, Discovery Centre Predstavnik projekta INBestSoil (TBC) Živi laboratorij u praksi i Uspješan projekt misije Tlo u Hrvatskoj; Reka Paksi, Mađarska agencija za inovacije, NATI00NS i Dolinda Cavallo, ENoLL (TBC) Mogućnosti potpore prijaviteljima – projekti NATI00NS i SOILL; te redstavnici Ministarstva zanosti, obrazovanja i mladih Nacionalni sustav podrške i Mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije.

Više o svemu na povezici: https://www.nati00ns.eu/croatia-nee-2024