Euritmija

Euritmija je umjetnost izražavanja pokretom. Euritmijske geste i pokreti pokušavaju izraziti sam zvuk i govor kroz pokrete tijela. Euritmiju je 1912. godine utemeljio dr. Rudolf Steiner, austrijski znanstvenik, umjetnik i filozof rođen u Donjem Kraljevcu. Riječ euritmija dolazi iz Grčkog jezika gdje ima značenje lijepog ili skladnog ritma pokreta. U govoru čovjek svoje unutrašnje stanje duha izražava riječima, a u euritmiji čovjek unutrašnje stanje duha izražava pokretom. Rudolf Steiner euritmiju još naziva „vidljivim govorom“ gdje ulogu riječi preuzima pokret tijela. Znanstveno se može ustanoviti da naše tijelo reagira na zvukove, kako riječi tako i glazbu, određenim suptilnim kretnjama. Euritmija suptilne reakcije-doživljaje zvuka izražava u ekspresivnijoj formi pokreta tijela vidljivog oku. Tako da svako slovo i zvuk ima svoj prirodni izraz u pokretu tijela. Riječi i tonovi postaju vidljivi u euritmijskoj interpretaciji. Razlikujemo pedagošku, zdravstvenu i umjetničku euritmiju.

Pedagoška euritmija je način djelovanja pokretom koji ima pedagošku vrijednost, određeni euritmijski sadržaji pomažu djeci u savladavanju određenih obrazovno-odgojnih sadržaja. Program pedagoške euritmije za djecu određen je starošću djeteta, s programom euritmije za djecu moguće je započeti kad je dijete staro četiri godine. Program pedagoške euritmije provodi se u waldorfskim obrazovnim ustanovama, od vrtića do kraja srednje škole. Djeca zahvaljujući euritmiji vježbaju motoriku, koncentraciju, sluh, glas te koordinaciju kretnji, govora i misli.

Potrebno je naglasiti izuzetnu vrijednost euritmije za dijete u predškolskoj dobi kad se pokreti, govor i cjelokupno ponašanje djeteta intenzivno oblikuju iz zamjećivanja i oponašanja pokreta, govora i ponašanja ljudi u njegovoj neposrednoj okolini. U euritmiji za djecu predškolske dobi djeca uče kroz veselu igru sudjelujući u euritmijskom igrokazu. Kroz euritmijski igrokaz djeca vrlo lako uče govor tako i znanje stranog jezika. Euritmija na djecu u predškolskoj dobi ima poseban utjecaj zato što dijete uči na prirodno svojstven način toj dobi, oponašajući riječi i raznolike izražajne i kvalitetne pokrete euritmista, koji djecu poput vilenjaka vodi kroz svijet slika dječje mašte u euritmijskom igrokazu. Dijete u igrokazu postaje „mirno poput planine, šareno i mirisno ko cvijet, teče brzo kao potok, šumi kao vjetar u krošnji, veselo zuji kao pčela, slobodno leti kao ptica“.

U umjetničkoj euritmiji na pozornici izvode se euritmijske predstave uz recitiranje književnog djela i/ili glazbu. Bajke, priče, djela klasične glazbe, te poeziju euritmisti pretaču u kretnju, koja je unaprijed zadana glasovima i tonovima. U euritmijskoj predstavi govor, zvuk i pokret se magično sinergistički preklapaju i multipliciraju kvalitetu i jačinu doživljaja istog čujnog i vidljivog sadržaja. Nakon euritmijske predstave gledatelj je očaran magijom riječi, glazbe i euritmijskog izražavanja pokretom. Euritmist kao umjetnik pokreta koristi tijelo kao zvukovni instrument. On “ne svira“ na svom instrumentu izvana već ga pokreće iznutra, „svira“ svojim unutarnjim bićem. Ljudsko tijelo u umjetničkoj euritmiji „postaje zvuk i govor“.

Zdravstvenom euritmijom se kroz oblikovanje specifičnih euritmijskih pokreta liječe određene bolesti. Više od 80 godina primjenjuje se u medicinske svrhe u suradnji s liječnikom za liječenje i ublažavanje zdravstvenih tegoba.

O euritmiji je teško govoriti, treba je doživjeti!

IZVOR: Vesna PeerIt cannot be denied that, when one witnesses a demonstration of Eurythmy, the performers on the stage are continually in motion. Eurythmy must, therefore, be looked upon as dancing, and must be judged accordingly.

Rudolf Steiner